Header hjemmeside Varming

Hanne Varming: Familie
9. marts – 14. april 2019

I 2019 fylder billedhugger Hanne Varming 80 år. Det fejres i Møstings Hus med en retrospektiv udstilling under temaet ”Familie”.
De karakteristiske hjemlige rum i stueetagen fyldes af skulpturer, der gengiver mennesket i alle stadier af livet, ved dets afslutning, på vej ud af barndommen samt de helt spæde og nye i verden.

Fra den 9. marts – 14. april bliver det muligt at dykke ned i den folkekære billedhuggers absolut foretrukne motivkreds gennem årene: Familien.
Allerede til hverdag skuer Hanne Varmings ældste søn og barnebarn udover Andedammen foran Møstings Hus, hvor bronzeskulpturen ”Mand og barn på bænk” har stået siden 2007.

Far og datter er modelleret samhørigt siddende i et genkendeligt hverdagsøjeblik. Den forbipasserende inviteres rent fysisk ind i cirklen af ro og intimitet, for som i mange af Varmings værker, er der indtænkt en plads, hvor man kan sætte sig og således indgå i skulpturgruppen for en stund.

Den særlige overfladestruktur, der er så karakteristisk for Varmings værker, hvor lagene i modelleringsprocessen er bevaret i bronzestøbningen, giver yderligere lyst til at opleve skulpturen med følesansen. Igen et særkende for Varmings skulpturer, der ikke blot afkodes med et distanceret blik, men opleves med hele kroppen.

Udstillingen består af både større og mindre figurgrupper i gips og bronze samt enkelte relieffer, skabt i perioden mellem 1963-2015. Flere af værkerne har ikke tidligere været udstillet.

I løbet af udstillingsperioden vil der være filmvisning og foredrag, der belyser Varmings store passion for den kunstneriske proces og hendes forhold til traditionen.

I forbindelse med udstillingen udgives der også et rigt illustreret udstillingskatalog med forord ved museumsinspektør Sille Brethvad og tekst af journalist Jørgen Poulsen.
Udstillingen er kurateret af Karen Margrethe Varming.

Frederiksberg Fonden og Gottfred & Gerda Eickhoffs Fond har givet støtte til kataloget.

Om kunstneren
Hanne Varming (f. 1939) er uddannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1958-65 ved Gottfred Eickhoff og Mogens Bøggild. Varming har tidligere udstillet på bl.a. Trapholt, KØS, Charlottenborg, Århus Kunstbygning, Sophienholm og Ribe Kunstmuseum. Hendes værker er at finde i det offentlige rum i adskillige danske byer, her kan bl.a. nævnes ”Hyldemor” på Kultorvet i København, ”Pigerne fra Paris” i Kastrup Lufthavn og ”Konen med æggene” i Odense.
Hanne Varming har modtaget en lang række legater og priser, heriblandt Akademiets Guldmedalje (1964), Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat (1969, 1974) og Eckersberg Medaillen (1988). I 1990 blev hun tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

Arrangementer i udstillingsperioden:

Torsdag den 4. april kl. 17.00
Foredragsaften med mag.art og ph.d. Rasmus Kjærboe der fortæller om Hanne Varmings kunstpraksis og forhold til traditionen:
"Hanne Varmings skulpturer tegner billeder af det velkendte, men lidt oversete. De giver krop til den gamle dame i Brugsen, til børnene og til helt normale mennesker. Hendes kunst udpeger hverdagen – og dig og mig og alle os almindelige – som noget der også er vigtigt. Foredraget fortæller om Hanne Varmings dialoger med både kunsthistorien og hverdagen. Undervejs kommer vi ind på arbejdet med en skulptur fra ide til færdig bronze og på opstillingens store betydning".
Foredraget foregår på 1. salen i Møstings Hus. Entré: 50 kr. Tilmelding via:

Torsdag den 11. april kl. 17.00
Filmvisning: ”Portræt af Hanne Varming” af filmfotograf Jacob Jørgensen. Introduktion ved kurator og datter Karen Margrethe Varming
Filmvisningen foregår på 1. salen i Møstings Hus. Entré: 40 kr. Tilmelding via:

Kontakt
For yderligere oplysninger og pressefotos kontakt venligst museumsinspektør Sille Brethvad på telefon: 3073 8030 eller mail:

Fernisering: fredag d. 12. oktober kl. 17 (Åbent i anledning af Kulturnatten fra kl. 18 – 00)